numărul AWB

Ce înseamnă numărul AWB și cum urmăresc coletul?

Dacă dorești să verifici unde se află coletul tău, neapărat, trebuie să știi numărul AWB. Aflați când se atribuie numărul AWB și cum se utilizează, pentru a urmări coletele expediate prin firmele de curierat DPD, Cargus, Sameday, Nemo Express sau Stack Curier.

Vezi, cum funcționează numărul AWB pe platforma logistică Ecolet.ro.

 

Ce este numărul AWB?

Abrevierea AWB provine din limba engleză, de la termenul Air Waybill, care înseamnă scrisoare de transport aerian. Un astfel de document cuprinde toate informațiile, necesare pentru livrarea corectă a coletului. Cele mai importante dintre acestea:

 

  • denumnirea și adresa expeditorului
  • data expedierii
  • denumirea și adresa destinatarului
  • data de livrare planificată
  • descrierea conținutului coletului
  • declaraţia de valoare
  • opțiuni suplimentare cumpărate

 

După cum vezi, acestea sunt informațiile, pe care le furnizezi, când expediezi un colet prin curier. Astfel, se obișnuiește să se folosească termenul de număr AWB și pentru coletele expediate prin curier. Identic, ca și în cazul coletelor aeriene, numărul AWB este alocat permanent, din momentul salvării în sistem (cel mai adesea este momentul ridicării coletului de către curier și scanării codului de bare de pe documentul de transport) până la predarea coletului către destinatar.

 

Care este diferența dintre numărul AWB și numărul de comandă?

Dacă expediezi un colet prin curier, pe platforma logistică Ecolet, mai întâi te loghezi în panoul de client și vezi formularul de comandă. După completarea tuturor câmpurilor din formular și selectarea opțiunilor suplimentare, sistemul calculează instantaneu prețurile și-ți prezintă o gamă de curieri disponibili și prețurile complete ale serviciilor.

Selectezi cea mai bună ofertă pentru tine și confirmi, că accepți condițiile. După generarea comenzii și listarea scrisorii de transport, sistemul nostru trimite informații către un curier anume, care emite numărul comenzii pentru ridicarea coletului de la destinatar.

Acest număr este transmis curierului, împreună cu informațiile privind adresa de ridicare. Curierul, la ridicarea coletului, scanează codul de bare de pe documentul de transport și, astfel, activează numărul AWB. Numărul AWB activ – îl vei folosi pentru a urmări coletul.

 

Cum funcționează urmărirea coletelor?

Numărul AWB este necesar atunci când, tu sau destinatarul coletului, doriți să aflați unde se află coletul, la momentul respectiv.

După cum scriem mai sus, acest număr rămâne neschimbat în etapele ulterioare, pe care coletul le parcurge de la expeditor la destinatar. Dacă ești expeditorul unui colet, prin curier, transmite numărul AWB destinatarului, pentru ca acesta să verifice, singur, statusul actual al coletului.

Pentru a simplifica verificarea statusului coletului, am lansat o pagină de urmărire dedicată, pe platforma logistică Ecolet, disponibilă fără logare. Introduci numărul AWB, iar sistemul nostru transmite instantaneu informația, unde se află coletul. 

Reține, că există situații, în care activarea numărului AWB va avea loc abia după scanarea coletului, în depozitul firmei de curierat. Nu toți curierii dispun de scanere, la ridicarea coletului. Se poate întâmpla, ca după introducerea numărului AWB în câmpul de căutare, să primești un mesaj, că nu există un astfel de colet. Nu te alarma, încearcă din nou peste o oră sau două. Dacă, după acest timp, coletul încă nu e vizibil în sistemul de urmărire, contactează-ne.

 

De ce merită urmărit coletul?

Funcția de urmărire a coletului este utilă atât pentru expeditor, cât și pentru destinatar. Folosind numărul AWB, expeditorul poate verifica dacă pachetul a ajuns deja la destinatar, dovadă, pentru acesta, că livrarea a fost finalizată. Transmițând destinatarului numărul scrisorii de transport, expeditorul se eliberează de apelurile telefonice și e-mailurile obositoare, de tip „unde este coletul meu?”. La rândul său, destinatarul poate verifica, fără probleme, în ce stadiu de transport se află coletul său și se poate pregăti pentru ridicarea acestuia.

În caz de probleme, de exemplu dacă vezi că pachetul este blocat într-un anumit stadiu, poți reacționa rapid și găsi o soluție.

 

Ce este platforma logistică Ecolet?

Ecolet este un site inovator pentru expedierea de colete, prin curier, online. Dacă vrei să compari rapid și fiabil ofertele celor mai cunoscuți curieri din România, tot ce trebuie să faci, e să-ți înregistrezi un cont de client gratuit. Înregistrarea contului și utilizarea site-ului sunt gratuite. Trimiți colete prin curier oricând dorești și nu solicităm nicio declarație a numărului de colete trimise.

Motorul de comparare, a prețurilor diferiților curieri, este disponibil numai pentru utilizatorii autentificați.

 

Înregistrează-te acum

 

Dacă administrezi un magazin online, verifică integrările dedicate, disponibile sau contactează-ne, pentru a afla cum se folosește protocolul API.

Colaborăm cu cei mai buni curieri din România. Datorită Ecolet, expediezi scrisori și colete în toată România și colete internaționale la prețuri reduse.

Fiecare client înregistrat, al platformei logistice Ecolet, are la dispoziție un consultant de relații clienți, care va consilia în alegerea celei mai bune variante de transport, iar în caz de probleme te va ajuta la rezolvarea acestora. 

 

Postări legate de subiectul “ce este numărul AWB?”