fbpx

Canale de vânzăre online: cum să le alegeți pe cele mai bune?

Crearea unui magazin online nu este dificilă – practic oricine poate vinde online. Dacă doriți să reușiți în comerțul electronic, luați în considerare ce canale de vânzare online să alegeți pentru a rămâne în fața concurenței. În acest articol, vom prezenta diferitele canale de vânzare și vă vom sfătui cum să luați decizia corectă.

De ce sunt esențiale canalele de vânzare online?

Comerțul electronic nu este doar viitorul comerțului, ci și o parte din ce în ce mai importantă a prezentului. Internetul este un mediu de afaceri dinamic – evoluțiile tehnologice și modul în care utilizăm internetul influențează popularitatea diferitelor canale de vânzare.  Noile canale de vânzare online fac posibilă atingerea unui public țintă larg, reducerea la minimum a costurilor și creșterea profiturilor.

Dacă vă estimați bine grupul țintă, vă va fi mai ușor să determinați ce canale de vânzare online aleg potențialii clienți. Depinde acum de strategia dvs. ce canale alegeți.

Printre canalele de vânzare online disponibile, putem distinge câteva grupuri principale:

 • Magazine online
 • Piață
 • Social media
 • Aplicații mobile
 • Motoare de comparare a prețurilor
 • Programe de afiliere
 • Dropshipping
 • Omnichannel

 

Propriul tău magazin online

Decizia de a vă crea propriul magazin online vă oferă un control deplin asupra designului, funcționalității și gamei de produse. De asemenea, vă oferă o mai mare independență și posibilitatea de a vă adapta oferta la nevoile unui anumit grup țintă. Dacă aveți propriul magazin online, folosiți alte canale de vânzare pentru a crește traficul și conversiile. Investiți în analiză pentru a afla ce canale de vânzare merită să dezvoltați.
Faceți cumpărături pe platformele de comerț electronic
O alternativă la un magazin propriu o reprezintă platformele de comerț electronic, care garantează accesul la o bază largă de clienți potențiali și un start simplu și rapid. Cu toate acestea, dezavantajele pot fi o concurență mai mare și necesitatea de a vă adapta la regulile platformei.

Marketplace

Piețele, care sunt platforme ce pun în legătură vânzătorii și cumpărătorii, oferă numeroase avantaje, cum ar fi vizibilitatea sporită a ofertei, gestionarea simplă a vânzărilor sau posibilitatea de a utiliza instrumente avansate de marketing.
În România, cel mai cunoscut marketplace este eMAG, dar merită luate în considerare și platforme precum Okazii sau Flanco.

Social media ca  și canal de vânzări
Vânzarea prin intermediul rețelelor de socializare, cum ar fi Facebook și Instagram, vă permite să ajungeți la grupuri țintă mai tinere și să folosiți o varietate de formate publicitare, cum ar fi poveștile și postările de tip shoppable.
Pinterest este un alt instrument de vânzare care vă permite să profitați de captarea vizuală a atenției utilizatorilor. Prin postarea de pin-uri cu produse și prin crearea de link-uri directe către magazinul dvs. online, puteți crește conversiile și puteți câștiga noi clienți.

Propria dvs. aplicație mobilă

Este o modalitate de a construi o relație de lungă durată cu clienții, de a oferi promoții personalizate sau de a facilita procesul de cumpărare. Nu cu mult timp în urmă, lansarea propriei aplicații mobile era foarte costisitoare; acum, costurile au scăzut foarte mult. Există instrumente pentru a crea aplicații mobile chiar și fără cunoștințe de codare.  Aceasta poate fi o idee bună, dar depinde de amploarea vânzărilor dvs. de e-commerce.

De ce să folosiți site-urile de comparare a prețurilor?

Site-urile de comparare a prețurilor permit clienților să vadă cu ușurință unde un anumit produs este disponibil la cel mai bun preț. Pentru comercianții cu amănuntul, este o modalitate de a crește vizibilitatea ofertelor lor și de a câștiga noi clienți.

Compari.ro este cel mai vizitat site de comparație din România. Este folosit de 2.000 de magazine online care oferă peste 14,5 milioane de produse noi. Luați în considerare dacă acesta este un loc bun pentru a vă promova magazinul.

Programe de afiliere (marketing afiliat)

Programele de afiliere presupun colaborarea cu parteneri care vă promovează produsele în schimbul unui comision din vânzări. Este o modalitate eficientă de a vă extinde aria de acoperire și de a atrage noi clienți.

Unele dintre beneficiile programelor de afiliere includ.

 •  posibilitatea de a ajunge la noi grupuri țintă,
 • controlul costurilor,
 • creșterea recunoașterii mărcii.

Acordați atenție acestui canal de vânzări dacă oferiți produse cu marjă mare de profit în magazinul dvs. online.

Ce este dropshipping?

Dropshippingul este un model de vânzare în care comerciantul cu amănuntul nu are fizic produsele în stoc, ci transferă comenzile direct furnizorului, care le trimite clientului. Este o modalitate de a începe o afacere fără o investiție financiară mare. Dacă vă pricepeți la SEO și la publicitate online eficientă, aceasta ar putea fi o idee bună pentru dumneavoastră. Este, de asemenea, o idee bună pentru a crește gama din magazinul dvs. – dacă aveți o gamă mică, prin adăugarea de noi produse în dropshipping puteți crește cu ușurință numărul de produse.

Cel mai mare avantaj al dropshipping-ului este că nu aveți nevoie de un depozit. Magazinul dvs. online este conectat la un angrosist, iar dvs. îndepliniți comenzile trimițând datele de expediere acolo. Dezavantajele, însă, sunt marjele mai mici, controlul mai redus asupra procesului de livrare și dependența de furnizori.

Omnichannel: combinarea canalelor de vânzare online și offline

Omnichannel este o strategie care se bazează pe o combinație de canale de vânzare online și offline pentru a oferi clienților o experiență de cumpărare consistentă și convenabilă, indiferent de platforma aleasă. Acest model de vânzări este folosit cu brio de lanțurile de modă și de încălțăminte.  Adăugați o aplicație mobilă și trimiterea regulată a ofertelor prin e-mail sau SMS și veți avea o rețetă gata pregătită pentru succesul omnichannel.

Ce trebuie să luați în considerare atunci când alegeți un canal de vânzări online?

Înainte de a alege un canal de vânzări, luați în considerare costurile implicate de implementarea acestuia și profitul potențial. Luați în considerare factori precum taxele pentru platformele de vânzare, costurile de transport sau comisioanele. Dacă doriți să optimizați costurile de transport, este o idee bună să alegeți o platformă de curierat online. O astfel de platformă oferă:

 • prețuri mici și promoții frecvente
 • cei mai buni curieri într-un singur loc
 • integrare cu sistemele de vânzări populare.

Aflați cum funcționează la Ecolet: înregistrați-vă pentru un cont gratuit și aflați cum să vă îmbunătățiți expedierile de comerț electronic.

Atunci când vă gândiți la alegerea canalelor de vânzare, nu uitați de publicul țintă. Alegeți canalele care sunt populare printre potențialii dvs. clienți, ajungeți la persoanele potrivite și construiți relații pe termen lung cu clienții dvs.

Analizați ce canale de vânzare folosesc concurenții dumneavoastră. Gândiți-vă cum vă puteți diferenția și decideți dacă merită să folosiți aceleași soluții.

 

Cum să luați decizii cu privire la canalele de vânzare online – rezumat

Alegerea canalelor de vânzare online potrivite este cea mai importantă parte a strategiei de comerț electronic. Analizați costurile, profiturile, publicul țintă și concurența înainte de a lua o decizie. Apoi alegeți canalele care vă vor permite să construiți relații pe termen lung cu clienții dvs. Dacă aveți un magazin de papetărie, nu uitați că o strategie omnichannel, care combină canalele online și offline, poate fi deosebit de eficientă.

Conținut conex: