fbpx

Ambalarea coletelor

Dacă administrezi o afacere e-commerce, atunci trimiți regulat colete prin curier. Ambalarea coletelor nu reprezintă doar asigurarea conținutului coletului pe perioada transportului. E și o componentă a experienței utilizatorului. Cunoaște regulile de ambalare în siguranță a coletelor și verifică, cum să pregătești un colet, pentru expediere prin curier.

Cum ambalez un colet?

Coletele sunt încărcate, de mai multe ori, în timpul livrării către destinatar. De obicei, după ridicarea de la expeditor, ajung la depozit, apoi pe linia de sortare automată. Apoi încărcarea pe o altă dubă și călătoria spre următorul depozit sau direct la destinatar. O ambalare bună a coletului va proteja conținutul împotriva deteriorării. Respectă aceste cinci reguli, iar pachetul tău va ajunge la destinatar, în siguranță:

Alege dimensiunea cutiei de carton în funcție de mărimea pachetului

Nu uita să lași întotdeauna spații goale în cutie, pentru inserțiile de protecție. Nu folosi cutii fixe, în care nu există loc pentru inserții. Lasă întotdeauna câțiva centimetri în jurul articolului expediat și umple spațiul cu inserții. Folosește, de exemplu:

  • pungi speciale cu bule de aer
  • hârtie (tectură veche, ziare, resturi)
  • polistiren (nu recomandăm din motive de protecție a mediului)

Dacă expediezi articole cu formă neregulată și predispuse la deteriorare, folosește folie cu bule. Înfășurează bine produsul în folie cu bule, înainte de a-l pune în cutie.

O idee bună ar fi să folosești o cutie dublă de carton, adică să împachetezi coletul într-o cutie suplimentară, exterioară. Asigură-te că întreg conținutul pachetului nu se va mișca în interiorul cutiei, în timpul transportului.

Evită cutiile de transport prea mari întrucât va trebui să folosești multe inserții și există riscul, să depășești greutatea dimensională. Fiecare companie de curierat specifică metoda de calcul a convertorului de volum, în regulamentele sale. De exemplu, la DPD, factorul de conversie are formula:

Greutatea volumetrică (lungimea x lățimea x înălțimea) / 6000 

Reține – dacă greutatea din convertorul volumetric va fi mai mare, decât greutatea reală, curierul alege întotdeauna o greutate mai mare, pentru calcul. Dacă declari greutatea reală în comandă, iar curierul va calcula o greutate volumetrică mai mare, compania de curierat va percepe o taxă suplimentară de expediere.

Folosește materiale de ambalare noi, de bună calitate

Evită cutiile deja folosite. Cutia din carton de exterior, nouă, de înaltă calitate, groasă și rigidă reprezintă prima protecție a coletului tău. Un astfel de ambalaj oferă șanse mai mari de livrare a pachetul, într-o stare bună. O cutie de carton nouă oferă siguranța, că nu există coduri de bare vechi, pe ea, care ar putea complica procesul de sortare automată.

Asigură, cu grijă, cutia de carton cu bandă adezivă, de bună calitate. O bandă puternică asigură pachetul împotriva deschiderii accidentale. De asemenea, reprezintă o garanție bună, că nicio persoană neautorizată nu se va uita în interiorul coletului tău.

Ambalarea pachetelor și a coletelor colective

Dacă într-un singur colet dorești să expediezi mai multe produse, mai mici, cel mai bun mod este să le împachetezi, pe fiecare, într-o cutie separată. Ideal, cutia colectivă să fie umplută cu precizie, fără goluri. Nu uita să introduci corect greutatea. Verifică, obligatoriu, greutatea volumetrică, iar în formularul de comandă introdu valoarea mai mare.

Lipește eticheta cu numărul AWB într-un loc vizibil

Asigură-te că eticheta de adresare cu codului de bare și numărul AWB este clar vizibilă. Lipește întotdeauna documentul de transport pe suprafața plană a coletului, niciodată pe margine. Cititorul liniei de sortare automată trebuie să aibă acces total la codul de bare.

O bună practică – introdu scrisoarea AWB într-un plic special, transparent și autoadeziv, cunoscut și sub denumirea de cangur.

Previne deteriorarea documentului și asigură o bună lizibilitate a codului de bare, în timpul scanării.

Colet cu inscripția expeditorului

Dacă administrezi un magazin online și expediezi multe colete în cutii de carton, de dimensiuni standard, o idee bună ar fi să comanzi cutii cu inscripția siglei magazinului tău. Alege un loc în care imprimarea nu va fi acoperită de documentul de transport sau banda auto adezivă.

Un colet marcat în acest fel va ridica cu siguranță prestigiul magazinului tău în ochii destinatarului.

Inainte de expediere, verifică prevederile regulamentului firmei de curierat selectate, despre ambalarea coletelor

Dacă vrei să fii 100% sigur că pachetul tău este ambalat corespunzător, verifică acest aspect în regulamentele companiei de curierat.

Link-uri regulamente: DPD

Citește și:

Verificare colet

Expedierea hainelor