suprataxă

Cum evit o suprataxă de la firma de curierat?

 

Adesea, pe forumurile de pe internet apar comentariile clienților nemulțumiți, cărora curierii le-au adăugat suprataxe. La început, trebuie subliniat clar – firmele de curierat percep taxe suplimentare – nu platformele online. Jucăm în aceeași echipă și-ți vom spune cum să eviți suprataxele de la firma de curierat.

 

De unde provin suprataxele la coletele expediate prin curierat?

 

Când expediezi colete pe platforma logistică, plătești în avans. Cu toate acestea, uneori se întâmplă ca în raportul lunar, să primim de la firma de curierat, o listă cu coletele, cărora li s-a perceput o taxă suplimentară. Noi transmitem aceste informații expeditorului. Ecolet este intermediar și nu percepe taxe suplimentare pentru colete. O face doar firma de curierat. Suprataxarea e rară, dar acompaniată întotdeauna de mari emoții. Totuși o poți preveni și poți avea liniște. Iată cele mai frecvente situații, în care companiile de curierat percep taxe suplimentare pentru expedieri

 

Vezi, dacă greutatea totală a coletului este conformă cu cea declarată

 

Limita de greutate a coletelor standard este destul de mare și, în funcție de companie, este de aproximativ 30 de kilograme. E mult. Apar, totuși, și pachete mai grele. Curierul, la ridicare, nu cântărește coletul. Dar, greutatea exactă, se verifică în depozitul de sortare. Dacă se demonstrează că greutatea coletului depășește greutatea reglementată pentru coletul standard, pachetul este clasificat automat ca nestandard și se percep taxe suplimentare pentru depășirea greutății și sortarea manuală.

O altă situație în care curierul are dreptul de a contesta greutatea expedierii e cazul, în care greutatea volumetrică este calculată incorect. Așa se întâmplă în cazul coletelor cu volum mare. Ține minte, duba de curierat are un spațiu de încărcare limitat. Astfel, companiile introduc factori de conversie. De exemplu, curierul DPD calculează greutatea volumetrică conform formulei:

 

Greutate volumetrică (lungime x lățime x înălțime) / 6000 (l x L x h) / 6000

 

Ține minte: compania de curierat va taxa întotdeauna în funcție de greutatea mai mare!

 

Vezi, dacă dimensiunile coletului se încadrează în limita regulamentului

 

Suprataxele cauzate de depășirea dimensiunilor specificate pentru coletul standard reprezintă a doua, cea mai frecventă, cauză a problemelor. Dacă expediezi un colet cu dimensiuni nestandardizate, de exemplu unul foarte lung, verifică dimensiunile maxime ale pachetului, acceptate de curier. Câteodată acest aspect este puțin confuz și poate fi de neînțeles, la prima vedere, totuși îți recomandăm să acorzi puțin timp și să verifici, cu atenție, reglementările dimensionale ale coletului. Din nou, vom folosi termenii și condițiile serviciilor DPD, care prezintă situația, după cum urmează:

 

Lungime maximă: 120 cm pentru expedieri poștale internaționale, care fac obiectul serviciului express, 175 cm pentru toate celelalte expedieri poștale interne (inclusiv cele care fac obiectul serviciului Express) și internaționale

 

Circumferința + lungime <= 300 cm (Circumferința = 2 x înălțime + 2 x lățime) pentru toate expedierile poștale interne si internaționale.

 

Fii sigur, nu există niciun motiv să crezi, că agentul de curierat nu va observa, că pachetul tău este cu 2 centimetri mai lung, decât dimensiunea maximă, specificată în regulament. Scanerele laser moderne din depozitele de sortare, ale companiilor de curierat, sunt foarte performante în verificarea automată a dimensiunilor.

Dacă ai îndoieli și vrei să eviți suprataxele, e mai bine să contactezi imediat departamentul relații clienți sau să expediezi un colet non-standard. Veți economisi timp, bani și nervi.

 

Folosește cutii de carton noi, în formă cubică.

 

Următorul motiv pentru care companiile de curierat pot percepe o suprataxă, poate fi ambalarea necorespunzătoare. Regulamentele curierilor precizează că pachetele trebuie expediate în ambalaje rezistente, cel mai adesea cutii de carton, în formă de cuboid. Niciun element al coletului nu poate depăși conturul ambalajului.
De asemenea, fii atent la protecția corespunzătoare a articolelor expediate. Folosește elemente de inserție, pentru a reduce posibilitatea deteriorării mărfurilor expediate, dar și a cutiei de transport. Dacă articolul transportat face o gaură în cutie, acest aspect poate reprezenta și un motiv de trimitere a coletului spre sortarea manuală și perceperea de taxe suplimentare.

 

De regulă, nu este permisă înfășurarea coletului cu folie stretch. Folia îngreunează scanarea automată cu laser, în depozitul de sortare. Aproape întotdeauna, înfășurarea coletului cu folie, duce la taxare suplimentară. Dacă dorești să-ți protejezi coletul de umiditate, e mai bine să înfășori, direct cu stretch, produsul expediat.

Nu folosi cutii de carton vechi, deterioarate sau cu resturi de autocolante, cu adrese vechi – și un astfel de colet are șanse mari să fie taxat suplimentar, pentru sortarea manuală.

O altă greșeală comună de ambalare, care are ca rezultat suprataxarea din partea companiei de curierat, este lipirea mai multor cutii împreună, într-un singur colet. Este absolut interzis să faci acest lucru – suprataxa non-standard este garantată!

 

Cum evit o suprataxă de la firma de curierat – concluzii

 

Nu uita să citești regulamentele și normele companiei de curierat. Cele mai importante informații despre dimensiuni sunt furnizate, direct, în formularul de comandă. Dacă pe pictograma serviciului, dai click pe link-ul „Arată detaliile”, vei vedea imediat cele mai importante informații.
Dacă ai îndoieli, contactează consultantul tău. Acest serviciu este disponibil doar clienților înregistrați, ai platformei Ecolet.ro.

 

Încă nu ai cont? Înregistrează-te gratuit acum!

 

Postări similare: